Aceste simptome sunt neplacute cu siguranta, insa constipatia ne afecteaza sanatatea intr-o multitudine de alte feluri, care pot fi, din pacate, mult mai importante decat disconfortul creat. Ele se datoreaza in general unei absorbtii crescute la nivelul colonului sau unei motilitati scazute la acest nivel.
Cauze ale constipatiei:
-Constipatia cronica habituala
-Este cea mai intalnita forma de constipatie si este adesea rezultatul unui stil defectuos de viata;
-Lipsa activitatii fizice sustinute, lipsa hidratarii sau aportului alimentar adecvat sunt adesea cauzele constipatiei cronice.
-Tulburari de motilitate intestinala
-Boli ce afecteaza sistemul nervos
- Medicamente
-Boli endocrine
-hipotiroidism
- hiperparatiroidism
-Tumori maligne sau benigne
- Boli functionale
- colon iritabil
- Boli psihice
Ce efecte negative poate avea constipatia asupra corpului nostru?
1. Hemoroizii
-Se formeaza ca urmare a efortului crescut din timpul defecatiei si nu reprezinta nimic altceva decat vene inflamate si congestionate datorita presiunii crescute de la cest nivel.
- Pot fi localizati in interiorul rectului – purtand numele e hemoroizi interni sau la exteriorul acestuia, subtegumentar numindu-se hemoroizi externi.
-Sunt foarte frecvent intalniti, aproximativ 3 din 4 adulti uferind de hemoroizi.
- Pot fi asimptomatici, insa in aceeasi masura pot cauza mancarimi, disconfort si pot fi sediul hemoragiei digestive inferioare, mai ales daca nu intervenim si nu tratam constipatia.
- Din fericire, se pot trata foarte usor cu ajutorul unor unguente, sau pot fi indepartati chirurgical, insa daca agentul cauzal nu este indepartat, pana la reaparitia lor nu este ecat o chestiune de timp.
2. Cancerul
Colegiul American de Gastroenterologie a elaborat un studiu prin care s-a dovedit ca pacientii care au fost diagnosticati n cursul vietii cu constipatie cronica au un risc mai mare de dezvolta cancer colorectal, dar si tumori benigne
3. Fisuri anale
Eiminarea de scaune tari poate determina ormarea de mici fisuri la nivelul tegumentului din regiunea anala.
4. Afectarea pielii
O durata mai mare decat cea normala, a contactului dintre olul alimentar si mucoasa intestinala favorizeaza acumularea e toxine, fapt ce se va rasfrange asupra aspectului pielii noastre si care poate crea adevarate neplaceri.
5. Prolaps rectal
Atunci cand efortul de defecatie creste, presiunea uriasa poate etermina exteriorizarea anselor intestinale prin intermediul orificiului anal. Aceasta situatie reprezinta o urgenta medicala.