Este foarte important sa inveti sa recunosti acest tip de persoane si sa faci diferenta dintre influenta sociala si manipularea psihologica. Influentele sociale apar foarte des intre oameni, insa fac parte din relatiile constructive.
Totusi, atunci cand vorbim despre manipulare psihologica, cealalta persoana vrea sa profite de pe urma celuilalt. In acest scop va incerca sa creeze o stare de putere asupra victimei, pentru a o putea folosi in scopuri proprii.
Aceste persoane au urmatoarele caracteristici:
1. Stiu cum sa iti afle slabiciunile
2. Folosesc slabiciunile impotriva ta
3. Te vor convinge sa faci anumite lucruri de care vor beneficia doar ei
4. Daca o persoana te manipuleaza, atat la job sau acasa, va face acest lucru in mod repetat pana cand tu vei pune stop acestui comportament.
Chiar daca acest lucru poate fi recunoscut drept o boala, noi nu putem pune un diagnostic. Totusi, daca recunosti aceste semne la apropiatii tai, trebuie sa inveti sa gestionezi aceste situatii.
Iata ce trebuie sa faci:
1. Mentine distanta
Un mod bun de a recunoaste un manipulator este sa vezi felul in care se comporta cu ceilalti. Daca are atitudini diferite atunci cand sunt mai multe persoane in preajma, spre exemplu cu cineva se poarta foarte frumos, in timp ce este nepoliticos cu altcineva, inseamna ca trebuie sa te indepartezi de acea persoana. Este recomandat sa tii distanta si sa aveti interactiune doar in momentul in care este strict necesar.
2. Nu te invinovati
Pentru ca aceste persoane tind sa dea vina pe ceilalti si sa se foloseasca de slabiciunea ta, trebuie sa inveti sa iti gestionezi emotiile. Este important sa intelegi ca nu esti tu problema in aceasta situatie si sa te gandesti bine daca acest lucru chiar a devenit o problema pentru tine. In acest caz, este recomandat sa intrerupi legatura cu persoana respectiva.
3. Pune-i intrebari incomode
De multe ori aceste persoane fac orice pentru a-si atinge scopul. Inventeaza, ba chiar mint doar ca sa te convinga sa faci lucrul respectiv. Uneori este util sa te convingi daca merita sau nu sa faci ceea ce ti s-a cerut. Incepe sa pui intrebari incomode pentru a vedea cat de departe poate ajunge. Daca il vrei intreba de ce are nevoie de acel lucru sau daca chiar este necesara deplasarea ta, poate il vei face sa inteleaga ca motivele nu sunt suficient de importante pentru cerintele sale.
4. Invata sa spui nu
Uneori este bine sa stim cand sa spunem nu. Chiar daca ne face sa ne simtim rau acest lucru, odata ce observi ca va fi spre avantajul tau si ca nu trebuie sa faci intotdeauna pe plac celorlalti, vei intelege ca a fost cea mai buna decizie. Incearca sa fii diplomat atunci cand refuzi, insa fii sigur pe decizia ta si nu te lasa manipulat.
Incearca sa aplici aceste „reguli” atunci cand recunosti caracteristicile persoanelor care manipuleaza printre apropiatii tai. Indiferent ca sunt persoane de la munca sau de la scoala, trebie sa inveti sa spui nu si sa setezi niste limite.