Cu totii suntem diferiti, iar felul in care relationam cu ceilalti reprezinta o suma a caracteristicilor pe care le avem. In functie de felul nostru de a fi, alegem un nivel mai crescut sau mai redus de interactiune cu cei din jur.
Cu totii ne dorim prieteni buni, nu neaparat prieteni multi, insa nu tuturor ne este la fel de usor sa ii aducem aproape. Pentru o persoana introvertita, orice eveniment ce necesita socializare poate fi o provocare si implica un consum emotional considerabil.
Ce se intampla atunci cand esti abordat de cineva? Faptul ca cineva ia initiativa in locul tau, nu iti face misiunea mai usoara. Cu toate acestea, eforturile tale in imbunatatirea relatiilor cu cei din jur iti poate fi de folos in cariera dar si in relatiile de prietenie.
Practic, o atitudine pozitiva si o comunicare eficienta iti asigura un anumit nivel de succes de care oricine are nevoie.
Cum poti face ca aceasta misiune sa fie una mai usoara? Iata cateva sfaturi:
Zambeste
Cea mai simpla modalitate de a te deschide in fata celorlalti este sa le zambesti. Tine insa cont de faptul ca nu iti poti propune pur si simplu sa faci acest lucru, daca starea ta este una incordata.
Zambetul ar parea fals si total nepotrivit situatiei, si nu ar face decat sa te stanjeneasca si mai mult. Cel mai bine este sa incerci sa te relaxezi chiar si in situatii de socializare pe care poate ca nu le digeri prea bine.
Pe masura ce vei invata sa te bucuri de ceea ce ti se intampla, vei deveni tot mai sigur pe tine, iar zambetul va aparea in mod natural.
Deschide-te in fata celorlalti
Asta nu inseamna ca trebuie sa iti pui viata pe tava, ci ca poti alege sa cauti discutiile cu cei din jur, fara a sta cu privirea atintita in telefon pe intreg parcursul intalnirii. Nimeni nu va veni spre tine pentru a discuta daca te va vedea atat de preocupat.
De asemenea, faptul ca tii privirea in pamant si ca nu reusesti sa tii capul sus mentinand o pozitie corecta, denota in fata celorlalti faptul ca nu iti doresti sa conversezi. Schimba-ti atitudinea daca iti doresti ca lucrurile sa evolueze spre comunicare eficienta.
Regleaza-ti tonul vocii
Tonul vocii si felul in care pronunti cuvintele il pot face pe interlocutor sa isi doreasca sa petreaca timp indelungat in compania ta, sau sa vrea sa incheie cat mai repede conversatia, din cauza ca te poate percepe drept o persoana agresiva sau lipsita de dorinta reala de a il asculta.
Atitudinea deschisa, pozitia corpului, dar si alte elemente non-verbale influenteaza direct tonalitatea.
Concentreaza-te pe aspectele pozitive
Atunci cand initiezi o conversatie, aceasta prinde contur si creste calitativ daca te concentrezi pe elementele pozitive, nu pe cele negative. Nu te lasa dus de diferentele care pot aparea intre tine si o alta persoana la inceputul conversatiei.
Incearca sa treci peste aceasta bariera si sa afli lucruri despre elementele comune pe care le-ati putea dezvolta, ca de exemplu un hobby impartasit de amandoi. Lucrurile vor deveni apoi mult mai simple si atmosfera mult mai degajata.
Articole similare
Ultimele articole