Autenticitatea reprezinta simpla stare de a fi tu insuti, de a asculta cine esti si de a lua decizii in conformitate cu valorile si principiile tale. Ea, in definitiv, este despre acceptarea sinelui si punerea acestuia in valoare. Trebuie sa ai o relatie buna cu tine pentru a fi autentic, astfel ca de multe ori esuam in acest demers.
Suntem mai atenti la ce se intampla in jurul nostru decat la ce se intampla in interiorul nostru. Intr-o societate in care anumite tipare reusesc mai usor decat altele, este simplu sa imprumuti sau sa vrei sa fii omul care reuseste usor, insa omul care reuseste usor sau beneficiaza de atentie, nu este neaparat si omul fericit.
In spatele usilor inchise esti doar tu. Petreci cel mai mult timp cu tine si ai face bine sa te intelegi si accepti. Cum iti poti pastra autenticitatea? Iata cateva idei:
Identifica semnalele prezentei inautenticitatii
Sa te pierzi pe tine nu se intampla peste noapte, ci se cladeste cu pasi marunti. Daca prioritatea ta a devenit sa faci bani multi, poate ca este un semnal de alarma.
Daca te obsedeaza retelele sociale, daca ii lasi pe altii sa ia decizii pentru tine si sa dicteze cine esti si cum te simti, daca iti place sa arati doar partile tale bune si porti masti in permanenta, daca iti ignori intuitia si ii copiezi pe altii, inseamna ca trebuie sa schimbi ceva la tine. Constientizarea este primul pas.
Cunoaste-ti prioritatile
Un om autentic este un om care isi urmeaza pasiunile si isi stabileste obiective in a deveni mai bun. Trebuie de asemenea sa te intrebi, in acest demers, ce te motiveaza mai mult? Banii, renumele, implinirea personala, succesul?
Este posibil sa iti doresti lucruri diferite la momente diferite. Asta nu inseamna ca ceva este gresit, atata vreme cat esti constient de ce faci si poti oricand sa schimbi lucrurile sau sa le echilibrezi, astfel incat sa simti ca esti si tu parte din planul tau si ca nu esti doar un vehicul prin care niste lucruri se intampla.
Asuma-ti luarea deciziilor dificile
Deciziile importante sunt cele care ne influenteaza in mod semnificativ viata. Atunci cand te temi sa iei decizii, te temi de tine si de ceea ce ai putea deveni. Frica de schimbare, de asumare, este un lucru care ar trebui sa iti dea de gandit. De ce nu ai vrea sa faci ceva mai bun cu tine? Cat de bine poate fi sa bati pasul pe loc? Pentru ca si lipsa luarii unei decizii este tot o decizie, in definitiv. A fi autentic presupune a avea curajul de a fi tu si de a te expune ca atare in orice context social si de fiecare data cand situatiile din viata noastra o cer.