Avem tendinta adesea sa ne spunem ca devenim mai buni odata cu trecerea timpului. Dintr-un anumit punct de vedere, asa este. Prin prisma experientelor pozitive si negative pe care le experimentam pe parcursul vietii, reusim mai devreme sau mai tarziu sa fim mai pregatiti, daca nu mai buni.
Exista cazuri fericite ale unor oameni pentru care prezentul este o etapa de crestere. Pentru multi altii, controlul asupra propriei vieti a incetat sa mai existe, fara a isi da seama cand si cum s-a intamplat acest lucru.
Lipsa controlului aduce cu sine neincredere, stari depresive, lipsa planurilor de viitor,dar si incapacitatea de a actiona. Este important ca in astfel de situatii sa reactionezi cat mai rapid, sa nu te temi de schimbare si sa faci ce este mai bine pentru tine. Iata cateva aspecte de care sa tii cont:
Stabileste-ti prioritatile
A avea control asupra propriei vieti presupune a iti stabili lucrurile pe care ti le doresti in viata ta si a contribui la indeplinirea lor zilnic. Daca nu ai idee ce iti doresti, este imposibil sa iti doresti sa fii in control.
Asadar, gandeste-te nu doar la ce iti doresti sa faci, dar si la ce poti face, stabilindu-ti pasi marunti care in final sa conduca spre obiectivul tau final. Nu renunta niciodata la prioritatile stabilite, indiferent cat de multe lucruri intervin pe parcursul unei zile.
In egala masura, evalueaza posibilitatile si accepta schimbarea daca simti ca acesta este pasul urmator pe care trebuie sa il faci. Luarea deciziilor de unul singur te va ajuta sa castigi control asupra propriei vieti.
Renunta la informatia inutila
Avantajul vremurilor pe care le traim este ca avem acces la informatie in orice moment. Dezavantajul este ca informatia existenta este atat de multa, incat adesea ne surprindem petrecand ore intregi citind tot felul de lucruri care nu ne ajuta pe termen lung.
Este motivul pentru care siteurile de socializare au un succes atat de mare, mai ales ca informatia este distribuita de catre prieteni, pentru prieteni. Pe perioade lungi de timp, obiceiul de a te pierde in informatii de tot felul se dovedeste a fi unul periculos.
Nu vei mai avea timp pentru lucrurile care conteaza cu adevarat si devine din ce in ce mai dificil sa aprofundezi in functie de prioritati. Asadar, renunta la orice nu are legatura cu planurile tale de viitor si acorda-ti tot timpul lucrurilor care conteaza cu adevarat.
Elimina superficialitatea
Este un paradox ca, desi suntem pasionati de un anumit subiect sau domeniu, nu reusim sa ii acordam intotdeauna atentia cuvenita, pierzandu-ne in tot felul de actiuni, sau pur si simplu stand degeaba. Incearca sa faci ceea ce conteaza pentru tine, sa iti doresti sa aprofundezi o informatie care iti poate fi utila, fara a te teme de esec.
Doar in felul acesta vei avea sentimentul ca evoluezi, putand astfel merge mai departe increzator, avand sentimentul ca ceea ce faci, conteaza si te face fericit.
Inconjoara-te de oamenii cu care te simti liber
Adesea, lipsa de control te transforma intr-o persoana vulnerabila. Atunci cand devii vulnerabil, ai tendinta sa adopti o atitudine supusa chiar si in relatia cu prietenii, acordand adesea un credit prea mare ideilor sau actiunilor lor si lasandu-i in felul acesta sa te influenteze mai mult decat iti face bine.
Chiar daca intentiile lor pot fi bune, incapacitatea ta de a lua decizii de unul singur, sau de a participa la o activitate fara ca ei sa fie prezenti, scade semnificativ increderea in propria persoana.
Cu timpul, poti dezvolta o relatie de dependenta care nu va face decat sa iti faca dovada propriei neputinte. De aceea, este indicat sa incerci sa redevii o persoana libera si sa te inconjori de oameni care iti lasa libertatea de a alege chiar si atunci cand le este lor mai usor sa faca asta pentru tine.
Vei intelege astfel ca esti singurul responsabil pentru deciziile si actiunile pe care le faci, iar asta nu trebuie sa fie un lucru rau, ci un pas inainte spre a deveni o persoana independenta.